Friday, 11 November 2016

Entri Baru Setelah Setahun Lebih...

Assalamualaikum wbt buat yang membaca dan yang sudi menjenguk ruangan ini.
Setelah SETAHUN lebih meninggalkan laman tempat hamba mengarut dan meluahkan nukilan jiwa, (Ya Rabbi punya malas dia nak update blog 😑😑😑) hamba kembali mengarut. Hehe.

So much things has happened in a year. Yup, last previous year where I went missing from here. Haha (jenuh pulekk nak recall satu-satu) so I tried my best to summarize that one year within a few paragraphs from here.

Hmm...First thing first, I had officially graduated!! (yeay! *🎉 confetti confetti 🎊*)

From Bachelor of Science with Hons. (Marine Science) last year in 22 Nov 2015. Alhamdulillah, after 3 years of study and works (and play haha) including 2 semesters of some devastating heartbreaking moments, tears and sweats while finishing final year projects (which included scientific thesis, VIVA, field sampling days on boat and rocky shores, lab microscopic works 😑), I finally did it. I know this entry is soooooooo late but I just have to put this up here. Haha.

Soooo, yeah. Some of the pictures were...


Gambar baling topi konvo is always a must.



With Ibu, somewhere around Sabah Tea Plantation, jalan2 sabah bhaa post-convo.
With one of ma bestie on D-day 17th UMS Convocation, Nov 2015.
My whole coursemates...well, almost.😝
My crazy halves, at the jetty. Yang feeling ala2 dementor tu, pengaruh Harry Potter 😇. Haha.


...and before that, I've done my final sem internship in Zoo Taiping & Night Safari. It was a once in a lifetime experience where I had my first chance in getting so close to wildlife in captivity. I was lucky I guess, me and my friend were being supervised under a veterinary department/zoo hospital. That was actually my childhood dream, being a vet doctor before I realized I was super disgusted by blood pool / severe cuts / wounds / gushing blood / blood pool and fortunately I didn't pursue to any related field of medical study haha.

Yes, when I said "first chance", I meant that was my very first time going to a zoo after my 22 years of living. Seriously. Haha. (my dad had never bring my family to zoo when we were younger 😭😭😭)

I still remember though, during my first day of internship, we had been viewed to a dead sunbear's post-mortem operation 😓. I was afraid (and still am!) of seeing cuts with blood gushing out of a person or something like someone has been violently murdered. (I hate seeing horror movies with such genres!) I almost died on the inside, seeing the vet officer (my intern supervisor) slit open the carcass, blood splattered everywhere 😵. All I saw was red blood and cut-opened flesh and internal organs, also cracks of ribcages when he forced open the carcass' abdomen to examine the lungs, heart and the bowel organs. Yup, I frowned as I wrote this. Still terrified of the experience but hell yeah, priceless.


Sorry but as intern, we weren't allowed to post any post-mortem related photos online so yeah, logo.





But we also did this inside the clinic, treating a reticulated phyton full of lices.
 Euw.
Teehee. 

Ada lagi lah aktiviti yang lebih bermanfaat selain dari buang dan rawat kutu ular sawa. Yang tu sampingan je lol. Usually dak2 intern ni setiap pagi ada morning patrol around the zoo, then tengok kalau2 ada haiwan yang sakit ke luka bergaduh ke dan sebagainya. Then, usual morning treatment for Camelus Dromedarius atau unta (2 ekor, Si Milah dan Si Abdul) akan diberikan. Depa dua ekoq ni sakit kulit or dermatitis, so memang almost setiap pagi kena cuci huhu. Then, kena pergi cuci mana2 kandang yang ditugaskan utk dibersihkan, feeding time then tengah hari masuk klinik tolong doc buat kerja apa2 lah dalam klinik tu sampai petang. Haha.


Routine morning patrol.
Dermatitis treatment untuk unta. Yang ni Si Milah.
Ape tengok-tengok? Nak join kami lunch ke?😛



That time when we're in clinic with the vet practical students from UPM. 
Nyum...nyum!! NAK LAGIII...🌱
Surgery procedure for animals.
My lovely internmates! "Overly-Attached Zoomies" buddies!


Ok lah. Habis bab intern kat Zoo Taiping. Cerita lama haha, run down the memory lane.

After grad, basically my life has been slow and steady je. Aku admit aku masih belum dikurniakan rezeki untuk bekerja di bidang yang aku idamkan. Ntah la nak, rezeki belum sampai kot. Awal-awal tahun 2016 lepas grad aku "tanam anggur" je sob sob. The only thing that gained me some interest was my artworks and fan-arts. Aku ada buat lukisan potret, mula2 just for sheer fun then ada jugak orang yang mintak aku lukiskan potret untuk diorang. So, dari situ aku dapat lah sikit duit poket walaupun tak konsisten sebab aku malas muahaha. 


Alang-alang dah mention ni haha, untuk sesiapa yang menghargai random artwork, portrait sketches, fan-art (mine punya fan-art mostly from my favorite tv show, Once Upon A Time) atau yang ingin menjenguk instagram hamba yang tak seberapa tu, boleh lah usha2 kat sini:  https://www.instagram.com/malinisme93/


Hmm. Takde ape dah kot nak mengarut. Dah malas dah nak type.

Tengok lah, bila-bila rajin nak update entri lagi.

Maybe next year jugak gamaknya. Hahaha.

Ok byeeeeee. Assalamualaikum dunia. 
* 👋👋 😘😘 *





Friday, 5 June 2015

Gegaran awal pagi di bumi Kota Kinabalu.

This morning, a sudden tremors incident around 7.17 am had caused panic all over the place in my residential college, except for me. I was somewhere else; I slept over at my faculty (for wifi of course.. hoho) last night and I wasn't home this morning. However, I still experienced the quick earthquake toll since the tremors still affected the place I was staying in. A short recap laaa about the incident: That medium earthquake of magnitude 5.9 Richter scale hit Ranau and the tremors had also affected other parts of  Sabah's west coast on Friday, 5th June 2015. Haaa, macam tu la lebih kurang headline berita kat tv tuuuh.

I stayed up late last night and sleepless. Only after Subuh this morning my sleepiness came and I slept in the musolla...It was not a long peaceful sleep since I was awake to what I thought was a dream at first, but actually it wasn't. Short but kinda strong earthquake moment for about a few seconds. 

I was like,"Wow, bergegaqnyaaa..." 

....sambil muka blur habeh sebab terbangun dari tidoq dalam keadaan confuse n tgok member 2 orang merangkap roommates yg lepak sekali tidur surau ODEC tengah confuse jugak sebab semua pon tgh mamai lagi. I could really feel that the floor shook beneath my feet and I could hear sound of tremors; things got shaken up and as I leaned to wall, I could hear the wall vibrating in terror. If only the earthquake last longer, I bet there would be cracks and the walls could collapse.

It's Friday, and first thing in the morning, I ventured short-term kinda strong earthquake and I thought it would be the apocalypse. T_T"

After the tremors ended, I was like, "Was that really happening?"sambil tenung muka member. Masing2 blur.

.....and in a few minutes after that, stream and throngs of notifications filling up my FB news feed and Twitter timeline, confirming the shocking wake-up-call incident. I must be lucky to still be living and called my mom after that, telling her about the earthquake experience. Mom was like, "Ye ke?? Ibu tak rasa ape2 pon...?" and short after that my brother turned on the tv and the news had been spread all over.

Yup, my not-very-first-time experience of earthquake...well, actually just quick tremors that happened in a few seconds. I experienced much smaller scale of earthquake before when I was still in my matriculation year in Kedah in 2011. (Alaaa, you  guys know jugak the story of that earthquake back then in 2011, which actually hit Myanmar and the neighbouring country got affected from it).


Moga kita semua dalam lindungan Allah Subhanahu Wa Taala. Semestinya apa yang berlaku itu adalah satu peringatan buat manusia yang lalai dan alpa. Takut chek gempa2 ni, lagi2 pulak time tu dok sedap tidoq lagi dibuai mimpi and then bangun terkejut sebab lantai bergegaq. Thrilled kot. Huhu.

Tuesday, 5 May 2015

Make This World a Better Better Place...:)

Just nak share.


Tadi kat kedai makan, ada sorg pak cik ni aku nampak dia termenung sorg2 dekat satu meja kat sudut kedai tu. Pakcik ni pada aku tak nampak biasa sebab gaya dia mcm bukan orang biasa. Aku duduk jauh sikit tapi still bole nampak la gelagat pak cik tuh. Dari gaya dia..nampak dia macam konfius n mata asyik dok melilau tengok orang keluar masuk kedai makan tuh. Dalam hati aku, pak cik ni dah kenapa kan...Kat meja dia takde order pon sebab time aku sampai n even dah dapat order tadi pon pak cik tu dok termanggu-manggu lagi. Yang ada kat tangan dia mcm beberapa keping duit not biru seringgit2 and mcm sapu tangan yg nampak lusuh. 


Waiter n waitress pon yg aku heran macam buat tak layan je kat pakcik ni, n macam tak bother pon nak ambik order dari pak cik ni or tanya even dah limpas pegi balik ambik order org lain. Ada satu feeling curious kat sini...aku nak datang kat pakcik ni gi tanya tapi aku takut aku perasan lebih je....kot pakcik ni tggu someone ke. Kang nampak dramatik sangat pulak aku ni. Lama aku dok tengok tingkah laku pakcik ni n time aku berkira kira nak beranikan diri nak tanya, datang satu group orang muda dok dekat meja area2 pak cik tuh...pak cik tuh tenung diorg ni satu2...nak kata pakcik ni kenal, tak pulak dia menyapa...dia tenung je...bila budak2 ni bersembang and gelak2 which is pada pendengaran aku mmg puak semenanjung jugak mcm aku, dia tersenyum je mcm dia pon ikut conversation tu. 


Just then, ada la wakil laki dari group yg sembang tadi perasan agaknya tingkah laku pakcik ni n aku nmpak dia tanya pakcik tu something. Pakcik tu just tenung dia je mcm tak bagi apa2 reaksi lain. Pastu aku nampak reaksi pakcik ni macam something...aku dapat tafsir kat muka dia macam dia tengah kelaparan atau sesuatu tapi pakcik ni tak cakap. Dia renung je. Sorg2 budak depan dia yg dalam group tu dia tenung mcm heran...at last aku nmpak laki tu dtg dekat n cakap something n pak cik ni mcm angguk2. Aku tak dapat dengar sebab kedai tuh bising penuh orang kan tapi aku puji sgt laki tuh sebab in the end, dia pesankan makanan and air milo segelas kat pak cik ni alongside dgn diorang punya order n bila order diorang sampai, pakcik ni terus angkat tangan baca doa dan makan macam mmg dia betul2 lapar.


Allah...terharunya rasa. Aku tak tau kalau aku sorg je perasan sebab kedai tuh pon sibuk ramai pelanggan semua bising hiruk pikuk tapi kalau la apa yg aku dok perhati ni betul...memang kesian nya pakcik tuh. Kalo la aku yg approach dulu, mesti dia suka. Mcm org kebingungan, ada sikit compang camping and aku sebak sebab nampak kat tangan dia ada not biru seringgit2 tuh dlm bape keping je dlm sapu tgn. And aku salute mamat yang take care pak cik ni. Masih ada lagi orang baik budi yang peduli dgn orang lain walaupun orang tuh orang asing.


**Moga rezeki lelaki tu murah lagi sebab kemurahan hati dia tolong pakcik tuh. Amiin. Keep it up young man, this is the hero we seek for in this cruel world nowadays.







-Silent watcher from the other table-

Sunday, 3 May 2015

Myvi Cabuk Pon Bole Bawak Racing Sampai Bunuh Orang Tak Bersalah.

"Tiba2 trauma tgok keta myvi."

...is the first post I saw on my twitter timeline. What the heck has gone wrong with myvi? As I scrolled down, I saw the whole issues of these "Myvi" trending. 

Bukan twitter je. Facebook punya timeline pon penuh dgn berita pasal kemalangan maut 6 Myvi lumba rempuh Pajero n mengorbankan 3 beranak...Allahu. Ape laaa hai nak jadi.

Ape mende laa dok berlumba pakai myvi lol. Siap ada kelab bagai. Poyo laaa. Sedar la myvi tuu ape la sgt sampai berkelab bagai...tak kesah lahh tapi tak bawak faedah. Kalau bawak faedah pon...aku tak nampak pon ape faedah nya kalau dah sampai merempit n ada orang terkorban.

Yang dah bangang...jadi bangang lagi. Dok bela sgt member kelab tu walhal dah sah2 salah merempit. Nak je aku...haishhh, biar laa. Mencarut pun buat tambah perit perasaan sebab bukan natang2 ni peduli pon. Bukan mangsa yg terkorban tu dapat diselamatkan lagi n hidup semula..hmm.

Memang laa diorang dok kata dah ajal..dah ajal...Ngok la weyh kata gituu...tak patut betol puak2 ni...ajal maut dari Allah...ni pon ye laa ajal kiranya, tapi yang beza cerita dia sebab kau yg speeding, tolol. Kalau kau tak speeding at least the possibility and the probability will be reduced duhhhh. Bole pon tak speeding bawak keta tuh...tak jugak meletop keta tu bawak cermat2... toksah la bajet ala fast n furious kalo setakat myvi cabuk dok bukak enjin sana sini bajet ferrari. Duhhhhh...


Ni dah accident, lagi la haiii kemek sana sini... pecah bumper...pecah cermin...cedera parah koyak2 lagi...patah2 semua...bunuh orang tak berdosa lagiiii atas kenafsuan nak bawak laju2 even myvi cabuk tu....kan?


Memang korg suka kena hentam se-Malaya pon kan? Lepas tuh buat statement bela diri konon tak salah...Weyh punya ramai saksi lagi kau nak jugak tegakkan benang yang basah? Konon siap ada "orang dalam" boleh handle n gamaknya lagi cakap pasal undang-undang?



What the?

Sel-sel otak tak berhubung dah besar panjang dapat lesen keta bukan suruh racing, suruh bawak keta cermat2.
Nak je kasi pecah muka puak2 gini sampai hancur pakai tayar myvi korg tu biar korg rasa.  Haish.

Darah muda...mmg suka nak bawak laju2 tapi ye laa tak mmpu..setakat myvi jee. Aku cakap ni. Better gi bkak bisnes buat modal je duit yang dok modified myvi sana sini tuh. Dapat jugak tambah income.

Tak jadi Ferrari gak tu myvi kau sampai bila2.

Kalau nak upah peguam..hmm. Banyak lol duit nak upah peguam bela dah walhal memang dah bersalah mengaku je laa jimat duit and at least, dah tebus kau punya salah tuh kat dunia..itu pon kalau tertebus la...at least kat family yang teraniaya...kat akhirat tanggung laaa sendiri. Kat mahkamah Allah tebus tak pakai wang ringgit oii...kalau banyak amalan baik tu la tebusannya...Allah tak makan rasuah. Takde pakai orang2 dalam ni...Bawak taubat laa semua, inshaAllah, Allah maha pengasih lagi maha penyayang.

Para peguam2 pon aku sarankan jangan laa dok belaa bangsat2 ni. Kalau dah diorang ni bersalah...dok bela lagi..mcm menegakkan benang yang basah...sama bangang. Tau makan duit haram kat dunia...aku tau ada yang gelap mata kena sogok...kat dunia andai laa lepas, aku pasti kat akhirat takde makna kau menang bicara bela puak2 salah ni...masuk neraka pon kena heret sama. Aku serius.

Dah tuuu tak pasal 3 manusia tak de kena mengena merempit rempit ni meninggal. Satu family lak tu.. lagi sedih sebab ada tinggal lagi anak perempuan arwah...2 orang...muda lagiiii. Allahu... kecik2 lagi. Macam mana la adik2 tu punya feeling aku dapat rasa. Mak diaa, ayah diaa...adik baby diaa hilang dalam sekelip mata...tak jumpa dah nak melawak2...nak manja2...

 Macam mana budak tu akan rindu family dia...semua mcm mimpi. Bangun tidur esok pagi dok terbayang bayang arwah mak diaa layan diaaa, dok ternampak nampak arwah ayah dia balik keja. Dok terngiang2 suara adik baby dia menangis2 kena usik...budak ni akan merindui family dia. Tidur malam dengan mata bengkak entah lena entah tidak...sayunya hati sebab terkenangkan kucupan dahi emak ayah sebelum tidur...termimpi belaian manja yang hanya tinggal kenangan. Bangun dari mimpi menghadapi realiti yang kejam. Dengan siapa dia nak mengadu kalau ada masalah kat sekolah.. dengan siapa dia bergantung harap...dia akan membesar dalam serba kekurangan walaupun ada ahli keluarga arwah yang akan ambil bela anak2 ni. Tapi...dia akan rasa kurang membesar di sekeliling dia, semua kawan2 dia ada family...Dia? Allahu. Sakit nya perasaan kehilangan tu. Memang akan meninggalkan parut berdarah yang tak akan sembuh. Cuba laa letak diri korang dalam diri anak2 yatim ni. 

Astaghfirullahal'adzim.

Kepada pesalah2 tuu yang dah la melanggar lari...sebab takut kan. Lari la sejauh mana nak lari... kat dunia ni lari laaaaaa. Lari. Tapi ingat aku cakap. Azab Allah itu pasti...lari laaaa..nak tengok jauh mana boleh pegi. Sembunyi la ceruk mana bole masuk tapi aku harap rasa takut bersalah tu akan terus menghantui kau sampai kau mati. People said, what goes around comes back around. Tak lama jugak tuuu. Sampai jugak nanti karma kau. Jangan ingat boleh lolos. 


 Mohon ahli kelab FMC yang lainnya, tolong la jangan subahat kes ni...3 orang awam terbunuh and korg nak backup PEMBUNUH? Well then, sama je la satu kelab pembunuh..!! Jangan nak babit nama kelab konon. Then, bagi la kerjasama serahkan suspek2 bagi senang keja pihak polis n at least boleh la bersihkan sikit nama kelab FMC korg tu.

 Jangan nak bengang sgt laaa kalau seMalaya label korg "pembunuh" sebab...mmg pon. Tak sedar lagi?  





Wait...aku tak bash sape yang bawak myvi tau...it's not cars that matters, it's the ATTITUDE dude... ATTITUDE. Tapi beringat laaa kalau nak mati sebab merempit tu mati la sendiri2. Jangan nak babit orang lain. Menyusahkan betul ada puak2 hidup tak pandai bersyukur macam ni.


Ni mesti ikon dok terikut ikut sgt dengan mendiang Paul Walker tuh. Kalau tak pon...lantak laa hado aku kesah? Kalau diorang pon tak kesah main2 dengan nyawa orang lain. At least Paul Walker mati dia disanjung (laaaa sangat..aku tak pon sebab tak minat fast n furious tuu)...ni dah la kena kutuk kaw2, bunuh orang pulak tuuuu. Oiiii tak rasa bersalah nak mati ke?

Mohon terasa kaw2 punya sapa yang ada impian nak race pakai myvi atau ape2 keta pon lepas ni. Buat pengajaran...jangan setakat wat troll pedas tapi takde penghayatan.


 Bajet terer ada Myvi modified enjin kat dunia? Kita tengok kat akhirat kalau Myvi kau bole race lari dari azab Allah SWT. Lepas tak lalu kat titian sirat pakai Myvi cabuk korg tuh.

Backup member much? Ye laa ahli kelab kan selalunya macam tu...brothers and sisters forever konon...Kita tengok kat akhirat, sapa nak backup sapa depan hukuman Allah. 


Pengajaran untuk diri sendiri jugak lepas ni berhemat la di jalan raya. Bukan bapak kau punya pon jalan2 kat dunia ni even kau kaya kalah Sultan Brunei pon...Allah yang punya. Dia beri pinjam utk kita jaga elok2, bukan kasi punah pecah.

Heyyyhhh..emosional aku. Hmm.


*****************

 Buat keluarga mangsa, saya mengucapkan takziah dan diharap ahli keluarga mangsa tabah menghadapi kehilangan arwah. Semoga pesalah dapat dihukum seadilnya. Saya bersama kalian. Buat adik AMIRA dan adiknya, moga tabah ye dik...Allah bersama orang2 yang sabar. Menjadi yatim piatu meninggikan darjat mu di sisi Allah. Berdoa la banyak demi kesejahteraan ibu bapamu dan adik kecilmu yang telah pergi meninggalkan kamu di dunia. Tidak mengapa kerana kami semua akan sentiasa menyokong kalian dan membesar lah kalian dengan harapan kami menjadi manusia yang berguna dan menegakkan keadilan. Jadilah kamu permata di dunia ini. Jangan lah menghampakan ibu bapa kalian yang pastinya ingin melihat kalian membesar dengan sempurna :)





-Luahan hati aku sang pemerhati dan pembaca internet yang ada somewhere di muka bumi ini-
Sekian.

Wednesday, 28 January 2015

Jangan Baca Kalau Geli Sebab Aku Pun Geli Jugak.



Dear Future Mr Right,

Saya tak memilih sangat, janji awak dapat terima saya seadanya sebagaimana saya dapat terima awak...inshaAllah. Kerja tetap dan berduit itu kemestian, nak support hidup family laa katakan, tapi tak semestinya kaya juta-jutaan, saya tak pandang sangat keduniaan, yang penting keserasian dan kesefahaman.

Saya tak tengok ketampanan, yang saya nilai adalah kejujuran dan kesetiaan.
Lagi satu awak...family penting bagi saya, Ibu saya hanya seorangnya lagi di dunia selain awak yang saya cinta, dan juga dua orang lelaki penting dalam hidup saya selain awak dan Abah saya, Angah n Adik yang tiada gantinya. Saya berharap awak juga dapat hormati mereka sebagaimana saya.

Walaupun saya akan jadi milik awak dan awak berhak ke atas saya, tidak bermakna awak boleh bawak saya ke mana awak suka tanpa persetujuan saya. Rahsia awak, rahsia saya adalah rahsia kita berdua. Maaf jika saya bukan romantis yang suka melayan perasaan jiwang dan mudah digula-gula dengan pujuk rayu dan ros merah, juga bukan coklat mahupun intan permata, namun saya perlukan awak ketika saya berduka dan walang hati, di sisi saya dan memahami diri saya dan menjadi pendengar setia.

Awak...

Saya juga mungkin bukan perfect wife yang awak dambakan, tiada rupa, bukan hot figure, ala2 model Victoria Secret jauh sekali la kan tapi inshaAllah saya boleh berikan awak keperluan untuk hidup kita berdua. Sekurangnya saya mencuba. Sudah lumrah manusia sukakan rupa pada pandangan pertama, tapi saya harap awak nampak saya sebaliknya.

Saya harap awak tak kisah sikap individualis saya, kadang2 saya suka bersendiri dari ditemani, bukan bermakna saya pentingkan diri tapi saya dah terbiasa berdikari. Awak jangan risau saya setia, tapi awak kena pastikan awak juga setia, jangan main mata, juga tidak mudah percaya perkara yang awak hanya dengar tapi tidak awak nampak. Saya bukan jenis yang mudah melanggar janji tanpa sebab dan saya tak suka orang melanggar janjinya sewenang-wenangnya.

Awak...

Saya mungkin keras hati, saya harap awak dapat terima kedegilan saya yang kadangkala saya perlukan, untuk membela diri saya. Saya tidak mudah menaruh kepercayaan saya pada orang lain walaupun pada orang yang saya sayang, sebab kepercayaan itu sangat susah dibina namun sangat mudah di hancurkan. Sekali kepercayaan yang saya bagi awak musnahkan, selamanya awak tak akan dapat balik peluang untuk meraih kepercayaan saya.

Saya tak expect kita akan kekal as sweet couple forever, awak mungkin rasa saya bosan pada suatu masa, tapi ingat la hubungan yang kita bina jika hanya atas pada dasar cinta dan nafsu, memang tak kemana.

Saya nak awak tahu saya tak sempurna, banyak kekurangan so don't expect extraordinary superwife characters from me as neither me expecting you to be my Perfect Mr Right...saya nak kita saling memperbaiki kelemahan dan menerima kekurangan daripada menghukum dan menilai semata.



 

Eh. Kbai. Errr forever lonely punya cerita macam ni la dia.